80 Nap Alatt A Föld Körül

A TRIP, a Vígszínház és a Kult 2* közös produkciójaként Magács László rendezte meg Verne Gyula közismert regényét. A 80 nap alatt a Föld körül szövegét Divinyi Réka, zenéjét pedig a Lóci játszik zenekar tagjai írták. Augusztus 18-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon nézhetjük meg Phileas Fogg angol úriember őrült és izgalmas utazását. Hirdetés További helyek keresése Útvonaltervezés

  1. 20. rész
  2. - Budapest Táncszínház - DEPO
  3. Tartalom
  4. Szereplők

20. rész

Ekkoriban tehát Földünk megkerülése tengeren mintegy 400-480 napot vett igénybe, ami sokkal gyorsabb volt annál, mintha az ember (ahol lehet) szárazföldön haladt volna. A 19. század második feléig ugyanis a kontinenseket gyorsabb volt megkerülni, mint átszelni. Egy jobb vitorlás akár 200-250 kilométert is megtett naponta, míg a szárazföldön az átlagos napi haladás sebessége 30-50 kilométer között volt. Ennél csak a folyami hajózás tudott (folyásirányban) jobb sebességet elérni, illetve egyes, különlegesen jó úthálózatú vidéken haladó postakocsik, melyekkel akár napi 150-200 km-t is meg lehetett tenni. Ezek hosszabb úton való használhatósága ugyanakkor korlátos volt. Klipper - a leggyorsabb kereskedelmi vitorlás (forrás) Természetesen a nagy távolságú tengeri utaknak két nagy akadálya is volt: az afrikai és az amerikai kontinensek, melyeket muszáj volt megkerülni - azonban a tengeri utazás még így is sokkal gyorsabb volt, mint a szárazföldi. Az Európából a Távol-Keletre szárazföldi úton való eljutás mintegy egy-másfél évig tartott, elsősorban a kiépített utak hiánya és az utazás évszakokhoz köthető nehézségei miatt (télen a hegyi hágókon volt problémás átkelni, nyáron pedig a mocsárrá váló Szibériában volt körülményes az utazás).

Természetesen megfelelő reptérhálózattal is rendelkezni kellett, ami akkor Földünk fejlettebb területein kívül még meglehetősen gyér volt. Az éjszakai navigáció még gyerekcipőben járt, mind a pilóták tudását, mind a földi kiszolgáló-berendezéseket tekintve. Röviden összefoglalva: a gépek kapacitása nem állt arányban a interkontinentális közlekedési hálózat kialakításának költségeivel, így a repülés igen drága mulatság volt mind az utasnak, mind a légiközlekedés fenntartóinak. Ezeket figyelembe véve nem csoda, hogy az első interkontinentális járatok Európa és Ázsia felett indultak, és ekkoriban még csak nappal repültek, éjszakára az utasokat hotelekben helyezték el, hogy kipihenjék a hideg, zajos, túlnyomás nélküli kabinokban való utazás fáradalmait. Az első próbálkozó a brit Imperial Airways és a holland KLM volt szingapúri és batáviai (a mai Jakarta) úticélokkal, majd az ausztrál Qantas 1935-ös társulásával az útvonal Ausztráliáig bővült. Ebben az évben a London-Brisbane táv megtétele 9 napra rövidült.

- Budapest Táncszínház - DEPO

A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.

  • 80 nap alatt a föld körül teljes film jackie chan
  • Dán nyelv tanulás | CanadaHun - Kanadai Magyarok Fóruma
  • 80 nap alatt a föld körül 20. rész

Tartalom

Passepartout – akit az angol nyomozó korábban leitatott (sőt még egy ópiumos pipát is a szegény francia szájába dugott) – a Carnaticon találta magát. Kábulatában valahogy feljutott a gőzhajóra, de a gazdája és útitársa lemaradtak a vízi járműről, mivel nem értesültek a korábbi indulásról. Jokohamában, hogy éhen ne haljon, a francia beállt egy cirkuszba artistának. Egy előadáson felismerte a nézőtéren ülő gazdáját, és csapot-papot otthagyva, odaszaladt Fogghoz. A japán kikötővárosban Fix felügyelő megkapta a konzulátuson a Fogg elleni letartóztatási parancsot, de itt semmire sem ment vele, mert már nem angol fennhatóság alatt álló területen tartózkodtak. Jokohamából együtt indultak tovább (mind a négyen) San Franciscóba. Az Amerikába tartó General Grant gőzhajó útja eseménytelen volt, ha nem számítjuk bele azt a pár pofont, amit Fix felügyelő kapott büntetésül a gonoszkodásáért Passepartout-tól. Az angol rendőr felfedte kilétét a francia inas előtt, és közölte vele, hogy most már a szövetségesük, és nem ellensége Phileasnek, mert minél előbb szeretné Mr. Foggot angol földön látni.

Verne Gyula/Lóci játszik: 80 nap alatt a Föld körül 2022. augusztus 18. csütörtök 20:00 Színlap A TRIP, a Vígszínház és a Kult 2* közös produkciója. Másfél órás zenés káosz Verne Gyula, Csorba Lóci és Divinyi Réka ötleteiből. Phileas Fogg vérbeli angol úriember, aki precíz napirend szerint éli az életét. Köt egy képtelen fogadást, miszerint 80 nap alatt körbeutazza a Földet, mert a menetrend szerint ez lehetséges. Csakhogy a világ nemcsak a menetrendre hány fittyet, hanem Mr. Fogg terveire is, és kezdetét veszi egy őrült utazás vonaton, hajón, lóháton, elefánton, jégvitorláson és minden egyéb járművön. Az előadás 90 perc szünet nélkül.

Szereplők

Összefoglaló Michael Palin 80 nap alatt a Fóld körül című könyvében az ex-Monty Python tag első nagy kalandját kísérjük nyomon. Palin és Passepartout, azaz a BBC forgatócsoportja a képzeletbeli Phileas Fogg nyomdokain haladva újra véghezvitte a küldetést, amit Jules Verne álmodott meg több mint egy évszázaddal korábban. A szerző és kísérete azt igyekezett bebizonyítani, hogy Fogg 80 napos útja pontosan azért nem vesztette el a mai napig sem vonzerejét, mert még mindig ez a legrövidebb idő, amely alatt úgy lehet megkerülni bolygónkat, hogy fel is foghassunk belőle valamit. Hogy egyszerre láthassuk, érezhessük az illatát, megérinthessük földjét. A könyv bemutat mindent, ami egy gyors világkerülésbe belefér, a kényelmes Orient Expressztől kezde az imbolyogva lépkedő egyiptomi tevén, és Madrász forró, élettel teli teli utcáin át egy fenséges coloradoi hőlégballontúráig. Ebben a frenetikus, meglepetésekkel teli úti beszámolóban nincs egyetlen unalmas pillanat sem. És az is kiderül belőle, vajon mennyit változott a világ száz év alatt.

Jules Verne hőse, Phileas Fogg magabiztosan állította a londoni Reform Club hitetlenkedő közönségének, hogy a Föld nyolcvan nap alatt megkerülhető. A 80 nap alatt a Föld körül című regényből aztán kiderül, hogy Fogg csak nagy nehézségek árán tudta teljesíteni fogadását, a 80 nap 1872-ben igencsak szűkre szabottnak bizonyult. A kortársak számára nyaktörő tempójú utazás ma már döbbenetesen hosszúnak tűnik, ugyanakkor Verne regénye talán először tudatosította bolygónk lakosságában, hogy a földrajzi tér korábban ismeretlen gyorsasággal "zsugorodik", mind a távoli térségekbe való eljutás, mind az azokkal való kommunikáció terén. Ha jobban megvizsgáljuk azt, hogy az egyes időszakokban milyen gyorsan lehetett eljutni Földünk távoli vidékeire, azt találjuk, hogy a jelentős utazási sebességet növelő változások viszonylag hirtelen zajlanak le, hogy aztán hosszabb ideig csak kis növekedés történjen. Az ugrásszerű fejlődés általában valamilyen technológiai újításnak köszönhető, az azt követő hosszabb időszak pedig az újítás elterjedésével és az általa nyújtott lehetőségek maximális kihasználásával jár.

Az utazás az új vasútvonalon általában nem volt kalandoktól mentes, Verne nem túlzott túl sokat regényében, igaz a fő veszélyt nem az indiánok és a rablók jelentették, hanem a rossz pályaállapotok.