Szabadegyetem 2019 Budapest

Prof. Tringer László: A lelki működések, egészség, betegség 2019. november 11. Prof. Poór Gyula: A mozgásszervi betegségek színes világa 2019. november 18. Prof. Karlinger Kinga: Az MRI, a modern diagnosztika alapja 2019. november 25. Prof. Polgár Csaba: Rákmegelőzés, a daganatos megbetegedés kezelési lehetőségei 2019. december 2. Prof. Matolcsy András: Mire ad választ a kórszövettan? 2019. december 9. Prof. Tulassay Tivadar: A civilizációs betegségekre hajlamosító tényezők felismerése a gyermekkorban 2019. december 16. Prof. Kolev Kraszimir: Véralvadás: vérzéscsillapítás vagy trombózis? A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Szegedi Tudományegyetem | Tradíció és megújulás az SZTE Szabadegyetem 2019 őszi programjának fókuszában

Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-énForrás: Koszticsák Szilárd / MTIA Tusványos számos kulturális, hagyományápoló, ismeretterjesztő és szórakoztató programot is kínál, új rendezvényhelyszínként mutatkozik be a Magyar Kultúra Sátor és a Buzánszky Jenő Sportterasz. A fesztivál koncertprogramja kedd este a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Tankcsapda fellépésével indul. A hét folyamán a Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is fellép. A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitójára szerda délelőtt lesz: ekkor kezdődnek a szakmai-közéleti rítókép: Fiatalok a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) érkeznek az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-éák Szilárd

Az NKPI munkatarsainak előadásai –

  • 5 dolog, amit biztosan nem tudtál az igazi finn Mikulásról!
  • Szabadegyetem 2019 budapest bank
  • Az NKPI munkatarsainak előadásai –
  • Szeged.hu - Indul a szabadegyetem őszi szemesztere: műtárgyhamisításról, Napóleonról és a mindennapi kenyerünkről is szó lesz
  • Hegyvidék Szabadegyetem 2019. szeptember-Budai Egészségközpont
  • Tube tycoon letöltés
  • Bejelentették az RTL Klub őszi műsorait | Media1
  • Szabadegyetem 2019 budapest hotel
  • Szabadegyetem 2019 budapest weather
  • Új kutatási eredmények a Budapest-Konstantinápoly túraúttal kapcsolatban - Veterán Szabadegyetem - Veterán Autó és Motor

17. Horváth Csilla Az Aranyasszonytól a Jótündérig. A multietnikus identitás reprezentációja köztéri szobrokban egy szibériai város példáján Szlavisztika Szabadegyetem 9. tanév, első szemeszter 2020. 09. 14. Mikola Gyöngyi: Kortárs orosz filmrendezők. Anna Melikian. 2020. 21. Sarnyai Csaba: Emberállatok. Az orosz hitvilág alakváltó lényei 2020. 28. Tóthová Laura: Az orosz gyerekmesétől a mémekig 2020. 10. 05. Tomáš Vašut: Bukovina 2. 2020. 12. Tóth Szergej: Egy ideológiai metafora története: az orosz medve 2020. 19. Farkas Baráthi Mónika: Buzludzsától Szófiáig, avagy útikalauz a kommunista Bulgáriához 2020. 26. Rentz Tamás: A magyar és bolgár nyelv kapcsolatai 2020. 11. 02. Horváth Csilla: Pad, kerítés, bogrács – szubjektív temetői körkép a vidéki Oroszországból 2020. 09. Györfi Beáta: Kemény dió-e az orosz? Magyar-orosz kontrasztív nyelvészet kezdőknek 2020. 16. Balázs L. Gábor: A szláv nyelvek rokonsága és tipológiája 2020. 23. Orcsik Roland: A túlélés kártyái – a Nagy Háború szerb alulnézetből 2020.

Weather

szabadegyetem 2019 budapest city

AZ ÉLET MENETE SZABADEGYETEM

Rákóczi Krisztián: Magyar óvodák a szülők és az intézményvezetők szemével – a 2018-as óvodakutatás eredményei. Országos Óvodapedagógiai Konferencia, Galánta, 2019. október 10. Gazsó Dániel: A diaszpórakutatás kihívásai. Szabadegyetem. Magyarság Háza – Duna Palota, Budapest, 2019. október 3. Ferenc Viktória: TANDEM 2016-2019. Ukrán–magyar együttélés Kárpátalján. IV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Tiszapéterfalva, 2019. augusztus 28-31. Kántor Zoltán: What is between the goals and the outcome of diaspora policy?. Poland's Kin-state Policies: Opportunities and Challenges – Conference, Varsó, 2019. május 23–24. Kántor Zoltán: Nemzetpolitika és oktatás: kihívások és… kihívások. Hogyan tovább erdélyi magyar oktatás? – konferencia, Marosvásárhely, 2019. május 10. Gazsó Dániel – Szilágyi Péter: A magyar diaszpóraközösségek kialakulása és elméleti háttere. Harsányi János Emlékkonferencia, Kossuth Klub, 2019. április 26. Gazsó Dániel: A kisebbségi jogérvényesítés elméleti kérdései. A kisebbségi jogok mint az egyéni vagy kollektív jogérvényesítés tárgya, Kárpát Jogi Network – Budapesti Ügyvédi Kamara, Budapest, 2019. március 22.

A vendég előadók is szakmájuk jeles képviselői. – Az SZTE Szabadegyetem XXIV. szemeszterének nagy érdeklődésre számot tartó előadásain hallhatnak hadtörténeti és történelmi témákról éppen úgy, mint a vegyészeti kutatások újdonságairól. Célunk, hogy hallgatóink számára demonstráljuk a tudomány sokszínűségét, a tradíció és az innováció egymást erősítő folyamatát a Szegedi Tudományegyetemen – fogalmazott az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Prof. Dr. Zakar Péter hozzátette: az idei programkínálatot színesítik az élelmiszeripari és a pedagógiai témák. – Az SZTE most is arra törekszik, hogy kutatói, különösen a fiatalabb generációk képviselői megoszthassák az érdeklődőkkel nemzetközi téren is jelentős eredményeiket. Az előző szemeszterekben megszokott módon adott a lehetőség, hogy az előadások végén kérdéseket tegyenek föl a hallgatók. Hagyomány az is, hogy az SZTE rögzíti a szabadegyetemi előadásokat. A tudománynépszerűsítő program-sorozat XXIV. szemeszterének az előadásai – az eddigiekhez hasonlatosan – utólag megtekinthetők lesznek az SZTE honlapján.

FEOL - Ma kezdődik a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

2019. szeptember 26-án az Egészségesen a Hegyvidéken Szabadegyetemen megtartott előadásában dr. Lajos Éva orvosigazgató, ortopéd szakorvos hasznos tanácsokkal látta el a kb. 40 fős közönséget. A téma sérülések, törések konzervatív kezelése, a modern segédeszközök használata és az otthonápolás volt. "Az előadásban szó volt a sérülések osztályozásáról előfordulásuk szerint. Kiemelt jelentőséggel taglaltam a háztartási baleseteket, mint az idősek számára is komoly veszélyt jelentő helyszínen történő sérülések fontosságát. Az elsősegély alapjait is átvettük: melyek azok a fontos, elengedhetetlen dolgok, amelyekkel laikusként is tudunk segíteni a sérülés helyszínén, abban az esetben, ha nem velünk történt a baj. A segélynyújtás jelentéségéről, a segítő, gátló tényezők szerepéről is beszéltem. Szó volt arról, hogy a sérülések lehetnek zárt és nyílt sérülések, attól függően, hogy sérült-e a bőrtakaró stb. A 3T vagy TRIAGE, a sérülések egészségügyi osztályozásának fogalmáról is beszéltem, illetve a zárt sérülések kezelési elveiről, a rögzítők, korszerű, bizonyos esetekben a gipszet helyettesítő brace-k használatáról, a törések műtéti kezeléséről.

A népzenepanel hallgatói zeneiskolákról, zeneoktatásról, nótafákról és adatközlőkről, a népdal és néptác hagyományozódásáról, színpadi jelenlétéről tájékozódhattak, míg a néptáncpanel szakemberei a néptáncoktatásról, táncházakról és a néptánc színházi megjelenítéséről beszélgettek. Lehetett újdonságokat hallgatni a pályázatokról, a fényképezésről, filmezésről, és különösen érdekes előadások folytak a népmesemondás fortélyairól, élőszavas mesemondásról, gyakorlati bemutatóval is egybekötve. Nagy figyelmet kaptak a gyermekek is, rájuk külön panelt szántak: a jeles napok, dramatikus népszokások, népi gyermekjátékok megjelenítéséről beszélgettek, de volt mesés, játékos foglalkozás, gyakorlati bemutató is, és külön sátrat állítottak fel a gyermekeknek szánt kézműves-foglalkozásokhoz, ahol fajátékokat készíthettek, nemezelhettek, interaktív hangszerkészítő foglalkozások folytak, valamint népi gyermekjátékokra is várták az apróságokat.