Nagykanizsa Evangélikus Templom

Buzdítom a kedves testvéreket: iratkozzatok, gyertek el, beszélgessünk, ismerjük meg jobban egymást a "Kávézz velem! " program részeseként! 2., A héten, csütörtökön du. 13 órától önkéntes egyházfenntartói hozzájárulás szedését hirdetünk a szepetneki plébániára, szeretettel várjuk a kedves testvéreket! 3., Most vasárnapra, Szent Erzsébet napját követően országos gyűjtést hirdetünk a Caritas javára, a kihelyezett kosárba erre a célra kérjük és köszönjük a kedves testvérek nagylelkű adományait!. "Ne keresd kívül, fordulj vissza tenmagadhoz, az ember bensejében lakik az igazság. Ha pedig azt látnád, hogy saját természeted is változik, akkor emelkedj tenmagad fölé. " Szent Ágoston Atyánk Műveiből Tu autem Domine, miserere nobis! Te pedig Uram, könyörülj rajtunk! Római katolikus egyházközségről már a XI. századból vannak adatok, ahogy a püspöki falu plébániájához tartozó oktatásról is. A ma álló római katolikus templom MŰEMLÉK JELLEGŰ ÉPÜLET. 1710-ben építették újra a török pusztítás után a római katolikus plébániát.

Kiskanizsai Általános Iskola - Hitoktatás

nagykanizsa evangélikus templom a 2

"Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt! " Idén sem marad el a Krisztus-hívők egységéért rendezett imahét. Kiemelt képünk illusztráció (Forrás: MTI) Idén is megrendezik a Krisztus-hívők felekezeteken átívelő, közös imahetét. Az országos vallási programsorozatot 2022. január 16–23. között tartják. Az imahét anyagát ezúttal a Közel-keleti Egyházak Tanácsa állította össze, mottója pedig a napkeleti bölcsektől származik: "Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt" (Mt 2, 2). Az országos ünnepi nyitó istentisztelet január 16-án, vasárnap 18 órakor lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, és igét hirdet Balog Zoltán református püspök. Nagykanizsán január 17-én (hétfőn) a Felsőtemplomban szolgáló Várnai László katolikus esperes-plébános hirdet igét az evangélikus gyülekezet Csengery úti templomában. Kedden Makoviczky Gyula evangélikus lelkész látogat a Sugár utcai piarista kápolnába. Szerdán az Alsóvárosi (Szent József-) templomban Hella Ferenc református esperes osztja meg gondolatait a hívekkel.

nagykanizsa evangélikus templom utca

A 2020

nagykanizsa evangélikus templom facebook

Nádasdy Tamásnak, a reformáció nagy pártfogójának felesége pedig Kanizsai Orsolya volt, akinek családneve a kanizsai birtokból származtatható. A buzgó nádorcsalád oltalma alatt szilárdult meg a reformáció ezen a véghelyen is, hű támogatókra találva a kanizsai várnagyokban és tiszttartókban. Kanizsa első ismert evangélikus lelkésze Szeremlyéni Mihály volt (1544−1551), aki a környékbeli falvakban is hirdette a reformáció tanait. 1544-ben énekeket is írt. Az "Egyiptomból kijöveteléről Izraelnek" című éneke Bornemisza Péter énekeskönyvében maradt ránk. Később Sopronba került, és ott az evangélikus gyülekezet első magyar lelkészeként működött. 1574-ben a boroszlói születésű Hosius Jakab, 1580-ban Hohenberg Farkas volt a kanizsai evangélikusok papja. A 16. században több evangélikus prédikátor is lehetett Kanizsán, de név szerint nem ismertek. Az 1599. évi adózók sorában például az szerepel, hogy az akkor ott működő evangélikus lelkész évi 2 forint összegű adót fizetett. A török 1600-ban foglalta el a várost, de az ezt követő közel 90 éves megszállás és hadakozás idején is volt evangélikus gyülekezet a városban és a kanizsai vilajethez (török közigazgatási egység) tartozó településeken.

Gyülekezettörténetek | Könyvtár | Hungaricana

  • Nagykanizsa és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség Temploma, Somogy (+36 93 311 320)
  • Bersek józsef általános iskola kőszeg
  • KanizsaTV - Híreink - Tündérkertet avattak Szepetneken
  • Kepszerkeszto ingyenes letöltés
  • Nagykanizsa evangélikus templom a 1
  • EVANGÉLIKUS TEMPLOM - %s -Nagykanizsa-ban/ben
  • Magyarországi evangélikus egyházközségek listája – Wikipédia
  • Nagykanizsa evangélikus templom a 2021
  • Nagykanizsa evangélikus templom es

A rokokóba hajló barokk oltárépítmény gazdagon faragott. A templom szerkezete háromhajós. A barokk oltár, szószék és az erőteljes oszlopok stílusához alkalmazkodik az orgona háza. A templom felszentelése 1786. október 22-én volt. A templom Benczúr Gyula tervei szerint lett kifestve. A festést Gróh István, a Képzőművészeti Főiskola tanárának vezetésével művésznövendékek 10 hónap alatt készítették el. A festés keresztény szimbólumokat fejez ki. Az oltárkép ismeretlen szerző műve. A templom befogadóképessége 4000 személy. A toronysisak is barokk. Az 1928-ban készült harangjáték a "Jövel szentlélek Úristen" kezdetű, Luther Márton által írt ének első két sorát játsza el. A templom orgonáját Rieger Ottó építette 1910-ben. Az orgona két manuálos, pedálos, 33 szólóváltozattal. Evangélikus viszonylatban hazánk egyik legnagyobb orgonája. Aki a templomot meg szeretné tekinteni, a kulcsot a - templom déli oldalánál levő Lelkészi Hivatalban - Luther tér 14. sz. alatt kérheti el.

= Evangélikus Ehk. = EgyházközségKülső hivatkozásokSzerkesztés Evangélikus egyházközségek térképen – Vallásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap