Zsolnay Negyed Programok, Zsolnay Negyed Éjszakája Pécs - Gotravel

E78 – Ami a kéményen kifér Az E78 (mely elnevezés az épület eredeti, a Zsolnay család idején kapott jelzését viseli) egy igazi multifunkcionális ház. Koncertek, színházi- és ismeretterjesztő előadások, táncházak, gyerekprogramok, filmvetítések és kiállítások mellett sok-sok családi program is szerepel a palettán. Az épület mellett található Pirogránit Udvaron tavasztól őszig fesztiválok, szabadtéri koncertek, igazi bulik várják az idősebbeket, fiatalokat egyaránt. A Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvaráról nyíló épület múlt és jövő egysége. A korábban itt álló Pirogránit égetőcsarnok helyén létrejött rendezvényterem a modern és a műemlék gyárépületek illesztésével nemcsak programjait, de magát a helyszínt tekintve is igazi különlegesség.

  1. Pécsett a Zsolnay Negyedben indulnak elsőként az élőzenei programok - Programguru - kulturális programajánló
  2. Zsolnay Negyed Pécs - Tudj meg mindent! - WellnessIránytű

Pécsett a Zsolnay Negyedben indulnak elsőként az élőzenei programok - Programguru - kulturális programajánló

2021. 08. 27. - 2021. 29. Szamárfül Fesztivál A pécsiek népszerű gyerek fesztiválját szamárság lenne kihagyni! 2021. 01. - 12. 31. Pécsi borkóstoló és wellness programok a Makár ány Pécs, ahol 6 tételes borkóstolóval és változatos wellness szolgáltatásokkal várjuk Kedves Vendégeinket! 2021. 09. 06. 19:00 Cseh Tamás: Váróterem Pécs2021. 19:00 Hallgassuk együtt - Tinódi Lantos Sebestény Pécs2021. 19:00 Pirogránit Esték: Juhos táncház Pécs2021. 13. Joe DiPietro – Jimmy Roberts: ÁjlávjúPécsi Harmadik Színház, Színházterem Pécs2021. 15. 16:30 Előadások Pécs történetéből Pécs2021. 16. Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzzPécsi Harmadik Színház, Színházterem Pécs2021. 20:00 Metronóm Jazz Klub: Kollmann Gábor Quintet Pécs2021. 17. Pécsi Balett 60 - Jubileumi estPécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház Pécs2021. 19. XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó 2021 Pécs2021. 21. Pécsi Nemzeti Színház előadásai szeptemberben2021. 18. Zsolnay Negyed éjszakájaKulcsár Noémi Tellabor: Vihar - GG Tánc Eger: Beethoven V. Pécsi Nemzeti Színház, Nagyszínház Pécs2021.

Az énekesnő készülő negyedik szerzői nagylemezét mutatja be, melyen helyet kapnak univerzális és személyes történetek is. Zenekarával egy izgalmas zenei utazásra invitálják a hallgatóságot a pop, klasszikus zene, francia sanzon és a jazz világának fúziójába. Boggie 2014-ben a Parfüm című dalával vált világszinten ismertté, majd 2015-ben ő képviselte az országot a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. Rendszeresen fellép úgy hazai, mint külföldi fesztiválokon. Koncertjein olyan bensőséges élményt tud varázsolni, mely minden egyes alkalommal bőrig hatol és hosszú időre bennünk marad. Nagy Márta kerámiainstallációja április 22. – május 22. Megnyitó: 2022. április 21. 00 Pécsi Galéria Szárnyas idő - Nagy Márta kerámikusművész kiállítása. Nagy Márta a teljes galéria terében bemutatásra kerülő installációja híven tükrözi a művész attitűdjét, hogyan tud nagy terekben, formákban gondolkodni (amint azt a Kaptár esetében is láttuk. ) A galéria összes falát igénybevevő, az élet különféle stációinak megjelenését, körforgását és örök visszatérését bemutató munka, (amely eddig csak Budapesten volt látható), mellett, a legújabb, az egyén és a környezet, az egyén és a másik kapcsolatát, mint az alkotó visszatérő kérdéseit újra feldolgozó plasztikákat a pécsi közönség láthatja először.

1895-ben a kőcserép részleg kettévált keménycserép (fajansz) és porcelángyárra. 1885-ben létesült a csőgyár, 1886-ban a kályhagyár, 1895-ben a pirogránit gyár. A szakképzett munkaerő biztosítására Zsolnay Vilmos iskolát állított fel a gyáron belül, amelynek tanulói jórészt a munkások fiaiból kerültek ki. A munkások nem ritkán nemzedékeken keresztül dolgoztak a Zsolnay gyárban. A kezdetben pár embert foglalkoztató kis manufaktúrát Zsolnay Vilmos a századfordulóra az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kerámia üzemévé fejlesztette, ahol közel hétszáz ember dolgozott. Az addig vezető sikerekben nagy szerepe volt Zsolnay Vilmos kemény munkájának. Fontos állomások a Zsolnay gyár életében A bécsi világkiállítás sikert hozott 1873-ban. A szakmai zsűrit elkáprázatta a pécsi fazekasmester termékpalettája, melyet nagy bronzéremmel és elismerő oklevéllel jutalmaztak, míg a király a Ferencz József-renddel tüntette ki. Megnyíltak a nemzetközi piacok, s a bécsi világkiállításon szerzett tapasztalatai indították el a magastüzű mázakkal való kísérletezés irányába Vilmost.

Gyártottak kályhacsempét, samott és keramit téglát, burkolólapot, építészeti kerámiát, kőagyag csatornázási csövet, porcelánszigetelőt, használati edényeket, egészségügyi árut és természetesen a művészi értékű porcelánfajansz és eozin díszedényeket, amelyek a márka megjelenítői voltak. Zsolnay Miklós elérte minden fontos célját: a versenytársakat felvásárolta és a piacon vezető szerepre tett szert, a fejlesztéshez szükséges tőkét saját erőből biztosította és megőrizte a vállalkozást a család tulajdonában. Ez egyúttal azt jelentette, hogy mindenkinek megvolt a maga feladata, a családtagok alárendelték magánéletüket a közös céloknak. Miklós irányítása alatt kezdte meg munkáját az unokák nemzedéke. Zsolnay Vilmos unokái közül elsőként Mattyasovszky Zsolnay Tibor lépett a gyár kötelékébe 1905-ben. 1907-től Mattyasovszky Zsolnay Zsolt vegyészként kezdte meg pályafutását. Sikorski Zsolnay Miklós édesapja kívánságára építészmérnöki diplomát szerzett és a pirogránit üzemben dolgozott. Mauzóleum A Zsolnay Mauzóleumot a gyáralapító Zsolnay Vilmos 1900-ban bekövetkezett halála után fia, Miklós emeltette, Zsolnay Vilmos veje, Sikorski Tádé építész tervei alapján a gyárral közvetlenül határos magaslaton.

Zsolnay Negyed Pécs - Tudj meg mindent! - WellnessIránytű

Párizsi Világkiállítás 1900-ban a Párizsi Világkiállításon a pécsi Zsolnay gyár teljesen új kollekcióval mutatkozott be. Új művekkel érkeztek, melyek a közönség igényeit nem kiszolgálni, hanem átformálni akarták. A több színnel festett, különböző technikával készült szecessziós Zsolnay díszedények osztatlan elismerést arattak. A szecesszió arra törekszik, hogy a történeti múlttól elszakadva új, a modern élet lendületét híven kifejező formákat teremtsen; szabadon áramló formáihoz a növényvilág stilizált motívumait felhasználva. Miklós tekintélyes jövedelmének nagy részét közcélokra fordította. Irányítása alatt a hangsúly az építészeti kerámia és a szigetelő gyártására került. Bár ő volt az, aki az 1900-as párizsi világkiállítás előkészületei kapcsán fiatal iparművészeket hívott a szecessziós stílus meghonosítására, józanul felmérte a díszművek iránti kereslet csökkenését. Zsolnay Miklós jelentősége Zsolnay Miklós irányítása alatt a pécsi és a pesti Zsolnay gyár a porcelángyártást kivéve a kerámiaipar minden területén vezető pozíciót vívott ki az Osztrák-Magyar Monarchiában.

Részletes tájékoztató a Zsolnay Örökségkezelő Nkft közönsége részére Amennyiben jegyeik értékét a későbbiekben szeretnék kulturális programokra felhasználni, javasoljuk, hogy válasszák az ajándékutalványra való csere lehetőségét, mely felhasználható a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, valamint a Művészetek és Irodalom Háza programjaira 2020. december 31-ig. A jegyek a vásárlás helyén válthatók vissza, kivéve, ha az uránvárosi KultUrán Infoponton váltották jegyüket; ez esetben kérjük, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed pénztáraiba fáradjanak visszaváltási szándékukkal. Az online, a oldalon megváltott jegyek árát közönségünk otthonról, kényelmesen az címre írt e-mail írásával, a pontos program megjelölésével igényelheti vissza, átutalással, így nem szükséges a jegypénztárakba fáradniuk. A karantén ideje alatt több koncert időpontját sikerült későbbi időpontra halasztani, ezekre a programokra a korábbi dátummal érvényesek a jegyek, további teendőjük a jegyvásárlóknak ezekkel nincsenek.

Sőt, kimagasló építészeti és ipartörténeti jelentősége, egyedülálló komplexitása elismeréseként 2014. május 16-án a hungarikumok listájára is felkerült a Zsolnay Negyed. Zsolnay Gyár és család A Zsolnay-gyár története 1851-re nyúlik vissza. Ebben az évben vette meg idősebb Zsolnay Miklós az első telket, rajta a téglaégetővel és agyagbányával, miután Ignác fia egy évet töltött Lukafán, hogy elsajátítsa az agyagáruk gyártását. A Zsolnay gyáralapítás időszaka A Zsolnay-gyár története 1851-re nyúlik vissza. Ebben az évben vette meg idősebb Zsolnay Miklós az első telket, rajta a téglaégetővel és agyagbányával, miután Ignác fia egy évet töltött Lukafán, hogy elsajátítsa az agyagáruk gyártását. 1853-ban megkezdődött a gyártás a Zsolnay-féle manufaktúrában, a már engedéllyel működő gyárat Zsolnay Miklós 1853. április 25-én íratta át fia, Zsolnay Ignác nevére. Ignác évekig lelkesen vezette a kis üzemet, ugyanakkor anyagi nehézségei miatt kereskedő öccse, Zsolnay Vilmos (1828-1900) hitelekkel támogatta, majd csendestársként lépett az üzletbe, hogy kisegítse testvérét, de egy év elteltével Ignác elhagyta az országot, így Vilmosra maradt a vállalkozás.

  • Húsvéti gyerekprogramok a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben / PRAE.HU - a művészeti portál
  • Laptop ssd ár external
  • E78 - Zsolnay Negyed | Városunk Pécs
  • Pécsi STOP - Programok a Zsolnay Negyedben: itt a jövő heti kínálat!
  1. Debreceni víztorony programok ingyen
  2. Kültéri járólap élvédő obi
  3. Patkó lovasszínház mórahalom
  4. Szekszárd herman ottó utca 2
  5. Eragon kapszula adagolasa teljes film
  6. A szűz jegyű nő jellemzői irodalom
  7. Olcsó garázs házilag
  8. Trw lengőkar szett
  9. Huawei p smart témák 1
  10. Sikk szalon jászberény pit
  11. Sony tv távirányító app
  12. Szakmai alkalmassági vizsgálat budapest
  13. Nehéz találós kérdések fejtörők
  14. Jókai mór névtelen vár
  15. Autószervíz xi kerület szakrendelő
  16. Ördög nóra kony 2012
  17. Emmi gov hu internet
  18. Rivaldafényben online magyarul teljes film
  19. Hegesztő trafó kábel