Etyek Budai Borvidék, Etyek-Budai Borvidék - Magyarország Borvidék

A minőségi borok termelése mellett ezért érdemes a gazdaságoknak a táji szempontú fejlesztésekre is egyre nagyobb figyelmet fordítaniuk. Az év szőlőbirtoka verseny keretében kidolgozott értékelési szempontrendszer, ami már most is nagy jelentőséggel bír a borászatok életében, jó példa arra, hogy számos egyéb tényező mellett a táji szempontokat is figyelembe kell venni a birtokok fejlesztésekor. Az egyediség kialakításában, a turisztikai márka felépítésében nagy szerepe van az adottságok minél szélesebb körű feltárásának. A fogyasztók nem tudják azonosítani az egyes borvidékekhez tartozó szőlő- és borfajtákat. A borkóstolás, pincelátogatás ritkán elsődleges célja az utazásnak. Legtöbbször csak kiegészítő program az üdülés során. A kis borvidékeknek – mint az Etyek-Budai borvidék – különösen nagy erőfeszítésükbe kerül elérni és megnyerni a potenciális látogatókat. A jelenlegi virágzás alapja, hogy felismerték a történelemi múltban és a hagyományokban rejlő értékeket, és a fejlesztéseket azokra alapozták.

Etyek-budai borvidék - FEOL

etyek budai borvidék programok

Izgalmas koncepcióba csomagolva jelent meg az Etyek-Budai borvidék kincse | Agrotrend.hu

A XVIII. század második felében rendszeressé vált a szőlőtelepítés Promontoron és környékén. Az állandó lakosság száma évről-évre nőtt. Valami kis szőlővel a legszegényebb zsellér is rendelkezett. A század végétől különösen a Promontoron és Kistétényben szőlőt bérlő budai, pesti polgárok részéről nagy divatja lett a pincézésnek, aminek hatására igen komoly pincekultusz alakult ki. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste(változtak a borfogyasztási szokások is), a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő-fajtát szaporítsanak. 1890-ben a filoxéra szinte teljesen elpusztította az ültetvényeket. A szőlőkultúra újbóli fellendítése nem járt a várt sikerrel. A szőlőtelepítésekkel párhuzamosan csonthéjas gyümölcsöket kezdtek el ültetni. Lassan a gyümölcsösök kiszorították a szőlőterülteket. Etyek szőlőinek története is hasonló utat járt be azzal a különbséggel, hogy a XIX. század közepén a Vál-völgyi uradalmi szőlészetek hírnevet szereztek a korszerűsítéseikkel, újításaikkal.

ETYEK-BUDAI BORVIDÉK - 8 szállás

Noha Etyek nem tartozik a klasszikus történelmi borvidékeink közé, mára mégis komoly presztízsre tett szert. Bár borral régóta foglalkoztak a vidéken, az igazi felfedezője a Franciaországból éppen hazatért Törley József volt, aki itt találta meg pezsgőihez az ideális szőlőtermő helyet. Innen indult Etyek felívelése, majd később Báthori Tibor akkor forradalminak számító friss, tiszta boraival hozta a környéket a borászati figyelem középpontjába. Történetünk innen indul, lássuk hol tart ma a borvidék… Adásunkban Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza és Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza mesél ennek a különleges régiónak a borairól. A műsor szakértő vendége Rókusfalvy Pál etyeki borosgazda, fogadós, aki elmondja, hogy mit tud az etyeki pezsgő, és arra is választ kapunk, hogy hogyan lehet online borvacsorát tartani. Műsorvezető: Dr. Csizmadia András Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Etyek-Budai borvidék - Pannon Borbolt

Támogatható fajtaként maradt a Királyleányka, Zenit, Olaszrizling, Zöld veltelini. A magyar nemesítésű szőlőfajták közül a Zenit és az Irsai Olivér egyértelműen bizonyította, hogy helye van ezen a borvidéken. A privatizációig a szőlőtermesztés gyakorlatilag a Szőlőgazdasághoz kapcsolható, az egyéni termelők kis számban műveltek szőlőt a falu határában lévő "Öreghegyen", és "Újhegyen". Itt még fellehetőek a hagyományos ültetvények és présházak. Borturizmus alapjai és újabb lendülete Ma már közel 30 kisebb-nagyobb borászat működik Etyeken, és egyre jobb csengése van az etyeki bor nevének. Ez köszönhető egyrészt Etyek vonzó szépségű környezetének, másrészt Budapest közelségének. Ezekre a jó adottságra építeni kell. Ezért is találó az Etyeki Borút Egyesület szlogenje, "Etyek Budapest szőlőskertje". Itt minden megvan ahhoz, hogy afféle "grinzingi" hangulatot teremtsünk, kicsábítva a milliós városból a bort szerető embereket. Etyek neve először akkor került be a köztudatba, amikor Báthori Tibor az Etyeki Öreghegyi Chardonnay borával 1992-ben elnyerte az "Év borásza" címet.

Etyek-Budai Borvidék - Vinopédia

Etyek-Budai BorvidékAz Etyek-budai borvidék mintegy 5632 hektáron terül el Fejér megye északkeleti peremén elhelyezkedő Etyeki-dombságban. A dombság szeles, de bőséges napsütéssel megáldott fennsíkjain egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, erdőtalajon jó savszerkezetű boralapanyag terem. KajászóA római birodalmat keletről megtámadó hunok a mai Százhalombatta térségénél keltek át a Dunán, és jelentős ütközet zajlott a közeli Tárnok-völgyben. Az ütközetben a hun Keve vezér is elesett, akit a monda szerint itt temettek el. A település neve is innen eredeztethető: eredetileg Keveháza, majd Keveaszó (Cuwe azoa, Keueozou), később Keazó, végül mai kiejtéssel Kajászó, Budapest szőlőskertje” – a környékén már a római korban foglalkoztak szőlőmveléssel. A budai hegyek bortermeléséről a 13. századi oklevelekben is olvashatunk, már ekkor a környékén élő emberek megélhetésének fő forrása volt. A szőlőtermesztés ma ismert hagyományait az 1700-as évek elejére vezethetjük vissza, amikor a törökök kiűzése után német szőlőmvelőket telepítettek a községbe.

Etyek-Budai borvidék | BorHírlap

14 fotó Megnézem a térképen Sajnovics-kastély ≈ 200 mPihenésre, feltöltődésre, családi kikapcsolódásra és baráti társaságoknak is kiváló szálláshely az apartmanház jellegű Bokros Vendégház, ahol a környék számos programjai közül. Budapest és Székesfehérvár között, a Velencei-tó közelében fekvő Tordas nyugodt légkörével, sokféle kikapcsolódási lehetőségével és jó megközelíthetőségével nyújt feltöltődést … Franciaágyas szobaszoba 2 fő Nappali kétszemélyes ággyalszoba 2 fő 16 fotó Tájház ≈ 240 m ● Lámpamúzeum ≈ 610 m ● Zichy-kastély ≈ 640 m ● Zsámbéki romtemplom ≈ 900 mA Szépia Bio & amp; amp; Art Hotel**** a Főváros nyugati kapujában helyezkedik el a gyönyörű, festői szépségű Zsámbéki-Medence központjában Zsámbékon. Standard, tetőtéri szobaszoba 2 fő 29 200 - 36 500 Ft/szoba/éjStandard+ erkélyes szobaszoba 3 fő 32 400 - 52 700 Ft/szoba/éj5 fotó Megnézem a térképenVisszaigazolás: 13 óra Velencei-tó ≈ 15 km ● Sajnovics-kastély ≈ 280 mCifrapince és Vendégház az M7 autópály mellett. Tordas községben, a régi Dreher uradalmi pincéjében várjuk Önöket.

Etyek–Budai borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5600 ha. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek.

  1. Etyek-Budai borvidék - Magyarország Borvidék
  2. Garázs bérleti szerződés minta 2019
  3. Eladó családi ház Kádárta (Veszprém), Veszprém kádártai eladó családi házak az Ingatlantájolón
  4. Etyek-Budai Borvidék - Vinopédia
  5. Etyek - Budai Borvidék - Borshop - Nemcsak borok
  6. Leghosszabb ...
  7. Etyek-Budai Borvidék | Mindmegette.hu
  8. Etyek-Budai borvidék | BorHírlap
  9. Etyek-Budai Borvidék
  10. Az Etyek-Budai borvidék bemutatása - hír, bejegyzés, aloldal
  11. Almás rekesz eladó