Régies Szavak Szinoníma Szótár – Régi Szinonimái - Szinonima Szótár

Itt kell megemlítenem, hogy 1998 novemberében megjelent egy új, majd ezeroldalas szinonimaszótár Kiss Gábor szerkesztésében, MAGYAR SZÓKINCSTÁR címen. Azon felül, hogy a szinonimák mellett az antonimákat, vagyis az ellentétes értelmű szavakat is felsorolja (elsőként a hazai szótárirodalomban), ez a szótár immár méltó szerephez juttatta a rokon értelmű szólásokat és kifejezéseket is. A SZÍNES SZINONIMATÁR két fő részre oszlik. A voltaképpeni SZÓTÁR az első. A betűrendben sorakozó szócikkek mindegyikének első része az egyelemű szinonimákat tartalmazza, a D jellel elválasztott, dőltbetűs második rész pedig a szólásokat, kifejezéseket. Mind az első, mind a második részben újabb felosztás alapja a stiláris minősítés. Az első csoportba tartoznak minden cikkben az általánosan használt, köznyelvi szavak és fordulatok [köz] jelzéssel, ezt többnyire a választékos [vál] és bizalmas [biz] minősítésűek követik, ritkábban a hivatalos [hiv], tudományos és szaknyelvi [tud], sajtónyelvi [sajt] és gyermeknyelvi [gyer] elemek.

  1. Pöli Rejtvényfejtői Segédlete
  2. Magyar szókincstár · Kiss Gábor (szerk.) · Könyv · Moly
  3. Magyar-magyar szótár, ami arra vár, hogy bővítsd! | Illúzió

Pöli Rejtvényfejtői Segédlete

Segítség a kereséshez Praktikák Megfejtés ajánlása Meghatározás, megfejtés részlet vagy szótöredék: ac Csak a(z) betűs listázása Csak betűkből szókirakás futtatása (pl.

"Nyelvünk alakítja a valóságot, és befolyásolja azt, hogyan bánnak a nőkkel és hogyan viszonyulnak hozzájuk" – áll a levelében. A legismertebb olasz szótár, a Treccani szerkesztői egy novemberi blogposztban szólaltak meg a témában, ahol azzal védekeztek, hogy egy szótár nem előítéltek alapján állítja össze a szócikkeit, ha pedig egy társadalom negatív definíciókat köt egy szóhoz, akkor egy szótár nem teheti meg, hogy nem dokumentálja ezeket. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket. Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!

  • Könyv: Szinonimák (Bárdosi Vilmos - Kiss Gábor)
  • Régi szinonimái - Szinonima Szótár
  • Szabadon elérhető online a TINTA Könyvkiadó szinonimaszótára - Cultura.hu

Magyar szókincstár · Kiss Gábor (szerk.) · Könyv · Moly

regies szavak szinonima szótár

Zaicz Gábor Az írás eredetileg a Finnugor Világ című folyóiratban jelent meg. Magyar szókincstár. Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótára. Főszerkesztő: Kiss Gábor. TINTA Könyvkiadó, Budapest, 1998. 929 l. A Magyar szókincstár kedvezményesen megvásárolható a TINTA Könyvkiadó webshopjában ()!

A szavakat sokféle szempont szerint lehet csoportosítani. Az alábbiakban a szavak felhasználási lehetőségeit vesszük alapul. Társadalmi fontosságuk tekintetében erősen különbözhe tnek egymástól a szavak, egyeseket nap mint nap felhasználunk, nagy családjuk van, az ún. alapszókészlethez tartoznak, mások ritkán fordulnak elő beszédünkben, vagy rövid ideje vannak a nyelvünkben, s alig vannak toldalékos alakjaik, ezeket a kiegészítő szókészlethez soroljuk. Az egyén szempontjából is eltérő a szavak felhasználása: mindenkinek vannak aktív szavai, amelyeket sokszor kiejt, és vannak passzív szavai, amelyeket ugyan többnyire megért, de igencsak ritkán vesz a nyelvé szavaink, amelyeket a nyelvterületnek csak bizonyos részein találhatunk meg (tájszók), másokat pedig csak egyes szakmák képviselői értenek meg (szakszók). Eredet szerint is rendszerezhető a szókészlet: a tősgyökeres magyar szavakon (uráli vagy finnugor eredetű, ill. régi jövevényszavakon) kívül sok a szemmel láthatólag idegen elem a nyelvben.

Magyar-magyar szótár, ami arra vár, hogy bővítsd! | Illúzió

Rejtvényeink őse a ma bűvös négyzetként ismert típus. A legrégebbi példánya egy több mint 6000 éves kínai emlékben maradt fenn. Az ábrája a mai érdeklődők számára kissé bonyolult lenne. Kis fekete és fehér körökből állt, ahol a fekete körök a páros, míg a fehérek a páratlan számokat jelölték. Ezt a rejtvénytípust elsőként az egyiptomiak vették át indiai közvetítéssel. Később a görögök jóvoltából Európába is eljutott. Az első keresztrejtvény megalkotója és keletkezésének pontos dátuma ismeretlen. A legenda szerint az első keresztrejtvény típusú fejtörőt egy fokvárosi fegyenc alkotta meg. Egy angol földbirtokos, Victor Orville épp közlekedési szabálysértésért rá kirótt börtönbüntetését töltötte. A ablakrácsokon keresztül beszűrődő fény által a cella falára kirajzolt ábrát töltötte ki önmaga szórakoztatására, hogy valamivel elüsse az időt. A börtönorvos tanácsára elküldte az ábrát az egyik fokvárosi angol lap főszerkesztőjének, aki látott benne fantáziát, és közzétette a lapjában. Az ábra hamarosan nagy sikert aratott az olvasók körében, és Orville egymás után kapta a megrendeléseket az újságoktól.

Az adatok egy szerkesztői elbírálás után bekerülhetnek az adatbázisba, és megjelenhetnek az oldalon. Ha rendszeresen szeretnél megfejtéseket beküldeni, érdemes regisztrálnod magad az oldal tetején lévő "Regisztráció" linkkel, mert a bejelentkezett felhasználóknak nem kell visszaigazoló kódot beírniuk a megfejtés beküldéséhez! Megfejtés: (a rejtvény megfejtendő rubrikái) Meghatározás: (az adott megfejtés definíciója) Írd be a képen látható ellenőrzőkódot az alábbi mezőbe: A megfejtés beküldése előtt kérlek ellenőrizd, hogy a megfejtés nem szerepel-e már az oldalon valamilyen formában, mert ebben az esetben nem kerül még egyszer felvitelre! Rejtvények teljes poénja elvi okokból nem kerül be az adatbázisba! Lehetőség szerint kérlek kerüld a triviális megfejtések beküldését, mint pl. fal eleje, helyben áll, ingben van, félig ég stb. Ezeket egyszerű odafigyeléssel mindenki meg tudja oldani, és mivel több millió verziójuk létezhet, ezért ezek sem kerülnek be az adatbázisba! A rejtvényfejtés története A fejtörők és rébuszok csaknem egyidősek az emberiséggel, azonban az ókori görögök voltak azok, akik a szájhagyomány útján terjedő rejtvényeket először papírra vetették.

Rokon értelmű szavak, szólások és ellentétek szótáraA ​Magyar szókincstár az anyanyelvoktatás, a szókincsfejlesztés hasznos segédeszköze. Az anyanyelv szabatos, színes, helyes használatához nyújt segítséget, amely gazdag tára a rokon értelmű szavaknak, más néven szinonimáknak, és feltünteti a szavaknál nagyobb lexikai egységeket (szókapcsolatokat, szólásokat, közmondásokat) is. A magyar szótárirodalomban elsőként közli a szavak ellentétét, antonimáját. A szótár 25 500 vastag betűs címszót tartalmaz. A szócikkekben található szavak száma 80 600. Szerzői 14 400 szónak, szinonimasornak adták meg az ellentétét. Több mint 3 800 közmondás, szólás található benne 760 címszó alá besorolva. A mai köznyelv szavain kívül szép számmal szerepelnek benne régies, nyelvjárási és idegen hangzású szavak, de nem maradtak ki a diáknyelv lexikai elemei és a szleng jellegű kifejezések sem. Háromszor több szót tartalmaz minden korábbi szinonimaszótárnál. Tudományos igényű kínálati szótár, amelyben használója megtalálja és kiválaszthatja egy-egy címszó… (tovább)A következő kiadói sorozatban jelent meg: A magyar nyelv kézikönyvei Tinta>!

molyrágta, ócska, ósdi, idejétmúlt, elavult, öreg, antik, ódon, ó, ősi, avítt, avatag, ódivatú, porlepte, ősrégi, divatjamúlt, korszerűtlen, ókori, archaikus, vén, hajdani, ásatag, valamikori, letűnt, ezeréves, veterán +! Szó vagy kifejezés beküldése a csoportba Figyelem! A beküldött szavakat, kifejezéseket csak akkor fogadjuk el ebben a szócsoportban, ha beleillenek az alábbi példamondatba: "Egy régi kocsival jött amiből rögtön látszott, hogy nem egy tehetős ember. " Amennyiben nem illenek bele, inkább küldd be új szócsoportként! Ebben az esetben kérlek írj egy példamondatot is! (Azért, hogy az adminisztrátor láthassa miért nem illett bele ez a szó ebbe a szócsoportba! ) nosztalgikus, klasszikus, vintázs, modernizált vintázs Szó vagy kifejezés beküldése a csoportba