Kaposvár Színművész Felvételi: Roxínház Kaposvár - Horváth Zita

Egy jó társulatban pedig közös, nagy szenvedéllyé válhat a munka. Azok a színészek, akik velem együtt jöttek Beregszászról, mind kiváló, élvonalbeli művészekké váltak. Sok mindent tudnak az alázatról, és arról, hogy ez egy szolgálat. Ez talán az egyik legfontosabb, és ezt szeretném a tanítványaim szívébe is ültetni. Fontos, hogy a lélekben megmaradjanak az apró lángocskák, és egy-egy produkciónál a láng fellobbanjon. Folyamatosan. Évtizedeken keresztül. Ez hihetetlenül nehéz. Vannak persze színészek, például Szűcs Nelli, aki kétszáz fokon ég minden próbán. Őt inkább visszafogni kell, semhogy izzítani, de ugyanez elmondható Trill Zsoltról, Kristán Attiláról, Rácz Józsefről, Varga Józsefről vagy Tóth Lászlóról is. A szakmájukat pontosan és tisztán tudó emberek ők, akik mind nagyon komoly és nehéz utat jártak be Beregszásztól a Nemzetiig. Az élvonalbeli, jó színész egyfelől kiváló a szakmájában, másfelől pedig rendkívüli ember. Náluk minden a helyén van. Nagyon büszke vagyok rájuk. Remélem, hogy az új osztályból is érkeznek olyan fiatalok, akik hasonló szintre jutnak.

MTVA Archívum

Valószínűleg a fentiekhez hasonlóan taszító volt a kaposvári Rippl-Rónai József Művészeti Karon a színészképzésben alkalmazott oktatási rendszer is, amelyet "duális képzésnek" kiáltott ki személyesen Vidnyánszky Attila. Lényege, hogynem csak az utolsó, ötödik évben teljesítenek a hallgatók színházi gyakorlatot, hanem már az első perctől egy-egy – főleg Vidnyánszky-támogató – színházhoz vannak "kicsapva". Tegyük hozzá: míg Vidnyánszky Attila és az intézetvezető Kéri Kitty is számtalan alkalommal, évek óta nyilatkozott a kaposvári színészképzés "duális voltáról", a MATE egyetemi hivatalos honlapján a színművész szak a mai napig nem szerepel a duális képzések között. A diákok kiszervezése emellett finoman szólva is kaotikusra sikeredett: sem a hallgatók elhelyezésével, sem az elméleti órák megtartásával nem törődött érdemben senki, a diákokat a színházak eleinte főleg ingyen statisztaként foglalkoztatták. A "duális képzés" jelszava így csupán arra volt jó, hogy Vidnyánszky Attila, aki teljes körű reformot ígért Kaposváron mondván, nem kell két egyforma színészegyetem az országban, legalább egy ígéretét betartsa a sok közül.

Képtelenek rá, és ilyenkor lebuknak, hogy a szövegelés bizony csak szövegelés igaz tartalom nélkül. És ami a legdühítőbb, hogy arcátlan módon bitorolják, kisajátítják, marketing fogássá silányítják ezeket az értékeket. Hogy veszik a bátorságot ehhez?! És különben pedig, ha valóban az állandóan hangoztatott elvek mentén cselekednének, eleve nem söpörnének le senkit és semmit, csak építenének és felvirágoztatnának, hisz Isten a szeretetre és a megbocsátásra tanít bennünket és ha ezt nem fogadjuk be, na akkor állnak elő ilyen helyzetek. Ott volt Kaposvár! Megmutathatták volna, hogy hogyan is gondolnak egy igazán top művész képzést. Talán az SZFE-re is beköszönt a meg nem tartott órák és kamu tantárgyak és kamu érdemjegyek kora? Vagy az SZFE-re nem, mert az ott van a szomszédban, nem kell majd annyit autózni? Ott már tanítani fognak mindent rendesen? Hát én igazán remélem, hogy most már végre egyszer sikerülni fog valami jót építeni a romokon. Hozzáteszem, a fentiekben még véletlenül sem Eperjes Károlyra, osztályfőnökömre és mesteremre gondolok.

2018 május – Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Budapest

KAPOSVÁRI EGYETEM munkatársai és hallgatói nevében! - ppt letölteni

kaposvár színművész felvételi pontszámítás
  • Sziládi Hajna | Szegedi Nemzeti Színház
  • Magyarország megye térkép városokkal
  • Kaposvári Egyetem - Page 3 of 5 - Színház.org
  • Kaposvár színművész felvételi 2019