Kovács Margit Múzeum – Kovács Margit Kerámiamúzeum - Képek, Leírás, Vélemények - Szallas.Hu Programok

  • Szeder - Kerti tippek
  • Kovács margit múzeum szentendre nyitvatartás
  • Antenna Hungária | HbbTV
  • Kovács Margit Múzeum - Képek, Leírás, Elérhetőségi információk kiránduláshoz
  • Mád közelgő események
  • Zeneszöveg.hu
  • Kovács Margit Múzeum – Wikipédia
  • Macska szag eltávolítása

2000 Szentendre, Vastagh György utca 1. Kovács Margit Kerámiamúzeum információkLeírásNyitvatartás1973-ban nyílt meg a magyar kerámiaművészet mestere, Kovács Margit (1902–1977) Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény. A múzeum 17. századi, barokk stílusú épülete eredetileg sóházként, majd postaállomásként, később kereskedőházként működött, végül a Vastagh-család lakóháza lett. A múzeum Görög utcai homlokzatát apácarácsos ablaksor díszíti. 2008-ban egy sikeres pályázat eredményeként az épület egy újabb, többfunkciós, 110 négyzetméteres szárnnyal bővülhetett, Kocsis József szentendrei építész tervei alapján. A Görög utcai homlokzat kerámiaburkolata – Asszonyi Tamás, Csíkszentmihályi Róbert, Szabó Tamás és Szentirmai Zoltán szentendrei művészek alkotása – motívumaiban Kovács Margit munkásságára, illetve a szomszédos műemlék épület reneszánsz sarokdíszítésére utal. A múzeum anyagát a művésznő által 1972-ben a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának adományozott alkotások képezik.

Az alkotások az ő ajándékaként kerültek ide, 1974-től látogatható. 1982-ben a szentendrei Kovács Margit Múzeum letéti anyagával bővült, és lényegében 2021-ig változatlan formában fogadta a művészetkedvelőket. Jelenleg a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kölcsönzéseiből bővült, a bemutatóterek felújítása pedig a Kubinyi Ágoston Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából valósulhatott meg. Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntőjében hozzátette, hogy a korábbi kiállítás szembeötlő hiányossága a szakrális témájú művek alulreprezentáltsága volt. Miközben a művész nagyszabású alkotásainak zömét egyházi megrendelésre készítette, az 1970-80-as évek kiállítás- és kultúrpolitikája ezeket nem engedte bemutatni. Ezt a fájó hiányt igyekeztek orvosolni a múzeum munkatársai, mégpedig az életmű ezen jelentős része külön teremben, hangsúlyosan kerül bemutatásra. Középpontjában az 1937-ben készült, a kisbéri katolikus plébánia tulajdonát képező és a múzeum által restaurált Szent Család triptichon került, melyet az egyházi ünnepköröknek megfelelően Krisztus életének fontos eseményei vesznek körül.
Funkcionális tárgyait (korsóit, tálait, vázáit) páratlan leleményességgel formálta meg. Pártázatos Lakodalmas kályháján (1953) a figuratív jelenetek a népi ornamentális motívumkinccsel ötvöződnek. Az ötvenes években munkásságában a paraszti zsánerjelenetek kapnak nagyobb hangsúlyt. Az életképeket ábrázoló csempeképek és reliefek mellett (Almaszedés, 1952, Parasztlakodalom, 1955) – a korszak kultúrpolitikai elvárásaihoz igazodva – ebben az időszakban születnek realista hangvételű, nagyméretű, korongolt figurái is (Fonó, 1953). A hatvanas és hetvenes években készült durvább, samottosabb anyagból formált, rusztikus plasztikák és reliefek a görög mitológia, az archaikus mesék és a népi mondák világát idézik meg (Cantata Profana, 1969). A múzeum első és második termében a művésznő kisebb vázlatait, munkásságának kezdeti éveit lehet megismerni. A harmadik teremben az 1950-es évek munkái, a negyedik teremben pedig az érett korszak művei kapnak helyet. A régi épület boltíves, szakrális teret idéző pincéjében (mely Kovács Margit kívánságára a kezdetektől a kápolnák hangulatát idézi) a keresztény ikonográfia hagyományait követő műtárgyak kaptak új szárny emeleti galériáján Kovács Margit Pozsonyi úti lakását felidéző enteriőr látható, a művésznő tárgyaival, fazekaskorongjával.

Kovács margit muséum national

  1. Olaszorszag autopalya dijak
  2. Telihold 2019 március 14
  3. Batáta sütőben sütve
  4. Homlok fájdalom vérnyomás
  5. Róma látnivalók 3 nap
  6. 70 nm lakás berendezése
  7. Volvo xc90 eladó
  8. Milyen hifi erősítőt vegyek system
  9. Google chrome letöltés ingyen magyarul 2011 film
  10. Dragon ball super broly magyar felirat
  11. Katolikus keresztelő ajándék kártya
  12. Ördög nóra kony 2012
  13. Mézes mustáros csirke tejszines receptek
  14. Vizes láb terhesség alatt
  15. Modern család szinkron 3